Plajele sunt poate între cele mai râvnite și relaxante locuri în care ajungem în vacanță. Una dintre cele mai comune probleme pe care le are orice plajă,  sunt gunoaiele ce vin pe calea apei, iar nicăieri acest lucru nu este mai periculos decât în biosfera Deltei Dunării, loc prin excelență protejat de intervenții masive ale oamenilor.

Cu toate acestea, o sumedenie de obiecte îsi fac drum pe calea apei spre cea mai izolată și frumoasă plajă din România.

Clubul Offroad Adventure România  și-a propus și a  inițiat o acțiune in același spirit cu cel in care organizeaza acțiunile Umanitare 4×4 , propunandu-și de această dată să ajute nu oameni în principal ci un paradis românesc.  Astfel am pus la cale o actiune de ecologizare a plajei Vadu, mai clar colectarea PET-urilor și altor deșeuri  ajunse pe calea apelor pe plaja Vadu și a grindului adiacent

Aria  pe care ne-am propus să o “vindecăm”de deșeuri , am stabilit-o între  Cherhana și  zona protejată-Grindul Chituc,  zonă tampon a Rezervației Biosfera Delta Dunării. Ca orice lucru ce s-a dorit să fie  bine facut, acțiunea a beneficiat de susținere și colaborare importantă a  Guvernatorului Deltei Dunarii, dl. Malin-Matei Mușetescu, dar și de binevenitul suport logistic oferit de Primaria comunei Săcele din Județul Constanța și de cherhanaua Vadul Pescarilor.

Zis și făcut , așa că  dis de dimineață, pe 16 Iunie 2018  peste 50 de membri ai clubului  și mulți voluntari inimoși, ne-am  așternut la drum spre Vadu. Acolo, obișnuiți să ne coordonăm , ne-am organizat repede în echipe și am purces la  “ararea  “ plajei și grindului Vadu, eliberandu-le de obiectele abandonate de valurile mării acolo.

Astfel că fiecare grup a primit sacii , pe care urma să-i umple, toți am primit ajutor de la un vehicul 4×4 care a transportat gunoiul adunat la locul stabilit în proximitatea Cherhanalei, dupa ce acestia au fost umpluți. Cu experiența grupului nostru de inimoși după 37 de actiuni cu caracter umanitar, dar si după  recenta acțiune de împădurire,  totul s-a desfasurat cu o rapiditate uimitoare.

S-au strâns în total de 1127 kilograme de deșeuri, constatându-se că un procentaj mare,  provine din țările vecine fiind  aduse pe calea apei, lucru care ne-a surprins . Nu ne gândeam că o sticlă de băutură sau un container de plastic, pot călători distanțe atât de lungi.

La final toata lumea a plecat bronzata, obosita dar fericita ca am reusit sa oferim tot ajutorul ce ne-a stat in putinta pentru a ocroti niste portiuni de natura frumoase, izolate si, de acum, foarte curate.

Această întâmplare ne-a facut să fim mai atenți,  mai conștienți că deșeurile pe care le producem,  și ce drum pot lua , când pleacă din mâinile noastre. Clubul Offroad Adventure România nu se dezminte, spiritul faptei bune  a fost încă odatâ indeplinit. La final toata lumea a plecat spre casă  bronzată (chiar dacă ușor  tractoristic, nimeni nu s-a supărat), obosită dar fericită pentru că ideea a căpătat viață și a fost împlinită , că efortul organizării acțiunii a fost recompensat de tona de gunoi adunat , că efortul oamenilor a fost oferit naturii, Mării Negre, Deltei Dunării, nouă pământenilor .

#comunasaceleconstanta
#arbdd
#vadulpescarilor

 

%d bloggers like this: